TRANSFORMACIONES EN LAS CADENAS DEL CAFÉ ORGÁNICO: PERSPECTIVA DE LOS CAFICULTORES EN LA FRAILESCA
Main Article Content
Abstract
Market trends driven by global economic policies and consumption patterns emerging in industrialized countries continuously set quality standards for products like coffee. This research aimed to analyze the reconfiguration of actors within agrifood chains that alter the production of organic coffee. Adopting a qualitative approach based on the concept of Localized Agrifood Systems (SIAL), a group of producers from the Frailesca region in Chiapas, Mexico, was studied. Through purposive sampling, 12 in-depth interviews were conducted, a group meeting with producers was held, and non-participant observation was carried out to capture the intertwined processes and challenges in producing and marketing organic coffee. The findings reveal the reconfiguration of various actors (within the global-local framework), which has influenced local organization and coffee production. This results from global market trends, particularly those related to sustainable food production, internal organizational conflicts, and agreements to continue organic coffee production. It is concluded that these trends, which encompass a series of regulations, create disputes and challenges in the production and commercialization of the product.
Downloads
Article Details
Conference Proceedings Volume
Section

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Responsibility of the authors:
The authors are responsible for the ideas and data collected in the manuscripts. They are additionally accountable for the fidelity of the information, the correction of the citations, the right to publish any material included in the text, and the presentation of the manuscript in the format required by the Journal (WORD template). A manuscript forwarded to CHAKIÑAN must not have been published before, nor must it have been submitted to another means of publication.
Copyright:
Published articles do not necessarily compromise the viewpoint of the CHAKIÑAN JOURNAL. The Journal is aligned to the policy of the licence de Creative Commons Reconocimiento-No comercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0). Each author retains the right to the paper published in the Chakiñan journal.
Privacy statement
The personal data and email addresses entered in this magazine will be used exclusively for the purposes stated by the publication and will not be available for any other purpose or person.
How to Cite
Share
References
Accerenzi, M., & Duke, K. (2023). Empoderamiento de las mujeres en el sector café en Honduras. Revista de Fomento Social, 305, 45-71. https://n9.cl/0n9ks
Aguilar, S., & Amezcua, S. (2013). Plan de adaptación al cambio climático en cooperativas de café de la Sociedad de Producción Rural de Responsabilidad Ilimitada: Unión Ramal Santa Cruz. PRO-NATURA sur, A. C. https://n9.cl/eej2y
Argüello, E., & Herrera, E. (21 de marzo de 2013). La producción orgánica de café en la Reserva del Triunfo, trayectoria, retos y prospectiva. Think Green 2013. Crecimiento verde, retos y oportunidades para México. EON Workplace.
Boucher, F., & Reyes-González, J. (2015). El Enfoque SIAL como catalizador de la acción colectiva: casos territoriales en América Latina. Estudios Sociales: Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 25(47), 11-37. https://n9.cl/jrn8i
Calame, P. (2009). El territorio: Actor principal del desarrollo. Fundación Charles Léopold Mayer. https://n9.cl/x2bj3
Camacho, M. T., Trench, T., & Márquez, C. (2021). Territorio confiscado para la conservación: los nacionaleros de la subregión Cuxtepeques, Chiapas. Relaciones Estudios de Historia y Sociedad, 42(166), 170-197. https://n9.cl/koa7x
Canta, J., & Quesada, J. (2021). El uso del enfoque del estudio de caso: una revisión de la literatura. Horizontes. Revista de Investigación en Ciencias de la Educación, 5(19), 775-786. https://doi.org/10.33996/revistahorizontes.v5i19.236
Castro, J. (2019). Historia previa a la creación de la Reserva de la Biósfera El Triunfo. En P. Enríquez, R. Martínez, & M. Carrillo (coord.), La reserva de la biosfera El Triunfo Avances y necesidades de investigación y conservación (pp. 56-64). El Colegio de la Frontera Sur.
Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Dvepoppment (CIRAD) y Systémes Agroalimentaires et Ruraux (SAR). (1996). Systémes agroalimentaires localisés: organizations, innovations et développement local. CIRAD/SAR.
CONABIO (Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad). (2013). La biodiversidad en Chiapas: Estudio de Estado. Gobierno del Estado de Chiapas. https://n9.cl/fxnaq
CONEVAL. (2020). Informe de pobreza y evaluación 2020. Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. https://n9.cl/g8070
Contreras, M., Sánchez, O., & Pardo, J. (2019) Producción y aprovechamiento del café. Juan Pablos Editor.
Contreras, Y., & Padilla, A. (2025). Proceso de exportación del café en la organización Oro Verde en Villa Corzo, Chiapas [Tesis de licenciatura, Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas]. Repositorio institucional. https://n9.cl/tfjo7
Denzin, N., Lincoln, Y., & Giardina, M. (2006). Disciplining qualitative research. International Journal of Qualitative Studies in Education, 19(6), 769-782. https://doi.org/10.1080/09518390600975990
Dreher, J. (2012). Angewandte Phänomenologie. Zum Spannungsverhältnis von Konstruktion und Konstitution. VS-Verlag.
Flores, M. (2019). Los alcances en la producción agrícola chiapaneca. Una reflexión sobre la soberanía alimentaria en la región. Región y Sociedad, 31, 1-23. https://doi.org/10.22198/rys2019/31/1177
Folch, A. (2024). Mercado del café, comercio justo y desarrollo de la cafeticultura orgánica en el estado mexicano de Chiapas (1980-2020) [Tesis de doctorado, Universitat de Barcelona]. Repositorio institucional. https://n9.cl/v19h03
Garza, A. (2014). El impacto del comercio justo en el desarrollo de los productores de café. Estudios Sociales, 22(43), 271-293. https://n9.cl/84au4
Gross, A. (2023). ¿Qué es la fenomenología? Una introducción breve y actualizada para sociólogos. Revista Colombiana de Sociología, 46(1), 293-324. https://n9.cl/cmrup
Guber, R. (2011). Etnografía: método, campo y reflexión. Siglo XXI Editores.
Herrera, L., & Herrera, L. (2020). Territorio y territorialidad: teorías en confluencia y refutación. Universitas Revista de Ciencias Sociales y Humanas de la Universidad Politécnica Salesiana, 32, 99-120. https://doi.org/10.17163/uni.n32.2020.05
IICA. (Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura). (2013). Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL), una nueva visión de gestión territorial en América Latina: experiencias en territorios de Argentina, Costa Rica, Ecuador y México. IICA. https://n9.cl/q34qoo
INEGI. (Instituto Nacional de Geografía y Estadística). (2023). Principales resultados Censo de Población y Vivienda 2020. INEGI. https://n9.cl/hfuks
Izcara, S. (2007). Introducción al muestreo. Miguel Ángel Porrúa Editores.
López, D., López, A., Aguilar, E., & Aguilar, V. (2023). Factores socioeconómicos que limitan la producción de café (Coffea arabica L.) en el municipio de Ángel Albino Corzo, Chiapas. International Journal of Arts Humanities and Social Sciences Studies, 8(6), 52-58. https://n9.cl/pun8t
López, R., Chávez, M. C., & Céspedes, E. (2024). Estudio de estructura empresarial en organizaciones de productores de café orgánico, en la región frailesca, de Chiapas, México. Desarrollo Sustentable, Negocios, Emprendimiento y Educación, 6(54), 12-28. https://doi.org/10.51896/rilcods.v6i54.489
Mariscal, E., Marceleño, S., & Nájera, O. (2019). Análisis de la cadena productiva del café en el estado de Nayarit, México. Revista Facultad de Ciencias Contables, Económicas y Administrativas Universidad de La Amazonia, 9(2), 100-111. https://n9.cl/4p16w
Martínez-López, A., Cruz-León, A., Sangerman-Jarquín, D., Díaz, S., Cervantes, J., & Ramírez, B. (2022). Prevalencia de los saberes tradicionales en las unidades de producción de café de la región Huatusco, Veracruz, México. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 5(1), 1172-1185. https://doi.org/10.34188/bjaerv5n1-090
Martínez-Salgado, C. (2012). El muestreo en investigación cualitativa. Principios básicos y algunas controversias. Ciência & Saúde Coletiva, 17(3), 613-619. https://n9.cl/vkxme
Martínez, L. (2021). Gobernanza territorial y protección institucional para el desarrollo de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL). Análisis de dos cultivos ancestrales en América Latina: quinoa de Bolivia y cacao de México. RIVAR (Santiago), 8(23), 33-50. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4918
Molina, R., & Zea, R. (2017). Los pequeños productores y la certificación en la comercialización del café orgánico de Chiapas. XV Congreso Internacional de Análisis Organizacional: las organizaciones en América Latina y los nuevos entornos internacionales. ¿Qué alternativas construir para el desarrollo territorial y regional? Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas. https://n9.cl/qlf9o
Montañez, G., & Delgado, O. (1998). Espacio, territorio y región: conceptos básicos para un proyecto nacional. Cuadernos de Geografía, 7(1-2), 121-134. https://n9.cl/k8vw9
Muchnik, J., & Sautier, D. (1998). Systémes agroalimentaries localisés et contruction de territories, CIRAD.
Muchnik, J., Sanz-Cañada J., & Torres, G. (2011). Sistemas agroalimentarios localizados: estado de las investigaciones y perspectivas. Estudios Latinoamericanos, (27-28), 33-49. https://n9.cl/n9gfge
Pérez, E., & Villafuerte-Solís, D. (2017). Efectos del mercado desregulado sobre los campesinos productores de café de Los Altos de Chiapas: el caso de UCIPA. LiminaR. Estudios Sociales y Humanísticos, 16(1), 134-149. https://n9.cl/4s8tq6
Ramírez-Gómez, C. (2022). Adopción de tecnología y agroempresas asociativas rurales: un análisis desde el capital social territorial. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 25(2), 1-11. https://n9.cl/ei10a6
Ríos, F. (2012). Antropología del territorio. Polis Revista Latinoamericana, (32), 1-18. https://n9.cl/8w3d3h
Ruiz, J. (2012). Metodología de la investigación cualitativa. Universidad de Deusto.
Samper, M. (2019). Pertinencia del enfoque territorial para abordar las interacciones entre sistemas territoriales de agricultura familiar, agrobiodiversidad y cambio climático. Revista de Ciencias Ambientales, 53(2), 189-198. https://n9.cl/zzkz8
Sánchez-Juárez, G. K. (2022). Los campesinos caficultores de Oaxaca y la soberanía alimentaria. ANDULI, 22, 127-146. http://doi.org/10.12795/anduli.2022.i22.07
Santos, L., Olvera, L., & Maldonado, V. (2021). Evaluación de la metodología de sistemas blandos de la cadena productiva del café en Guerrero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 12(4), 727-734. https://doi.org/10.29312/remexca.v12i4.2523
Sarmiento, M., & Chávez, M. (2019). Configuraciones socioproductivas en la producción del café en la frailesca Chiapas: el caso de la participación de mujeres propietarias. Internacionales. Revista en Ciencias Sociales del Pacífico Mexicano, 5(9), 96-125. https://n9.cl/pp8xt
SEMARNAT (Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales) y CONANP (Comisión Nacional de Áreas Naturales Protegidas). (2019). Programa de Manejo Área de Protección de Recursos Naturales Zona de Protección Forestal en los terrenos que se encuentran en los municipios de La Concordia, Ángel Albino Corzo, Villa Flores y Jiquipilas, Chiapas. SEMARNAT/CONANP. https://n9.cl/p9y8z
SIC (Sistema de Información Cultural). (2024). Lenguas indígenas. Gobierno de México. https://n9.cl/wzdq43
Soleto, I., & Cruz-Morales, J. (2017). ¿Quién se beneficia de las certificaciones de café orgánico? El caso de los campesinos de La Sepultura, Chiapas. Revista Pueblos y Fronteras Digital, 12(23), 126-148. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2017.23.290
Venegas, A., Soto, L., Álvarez, G., & Díaz-Nigenda, E. (2023). La diversificación de estrategias socioambientales en la familia campesina: mecanismo de resiliencia ante la crisis del café en Chiapas. Revista Pueblos y Fronteras Digital, 16, 1-3. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2021.v16.510