ANCESTRAL GASTRONOMIC KNOWLEDGE AND CULTURAL TOURISM OF THE CITY OF RIOBAMBA, PROVINCE OF CHIMBORAZO

Main Article Content

Michael Roberth Villalva Guevara
https://orcid.org/0000-0003-3670-0933
Carlos Fernando Inga Aguagallo
https://orcid.org/0000-0003-1929-4427

Abstract

The paper analyzes the cultural richness in food dwelling in Ecuadorian gastronomy, which has been relegated to a complementary plane in the national touristic service for years. This documentary review aimed to analyze the ancestral gastronomic knowledge to promote cultural tourism in Riobamba city through agro-tourism, traditional festivities, customs, and local gastronomy. The bibliographic review method and the selection of the information were used by means of documentary inclusion and exclusion criteria in the analysis of 153 manuscripts. By employing criteria of relevance and exhaustiveness, 27 cataloged articles of greater relevance were chosen. Subsequently, events, interactions, attitudes, and behaviors were analyzed by utilizing qualitative techniques. It was demonstrated that the Riobamba city has significant cultural manifestations bonded to gastronomy, which include ancestral knowledge, culinary practices, rituals, and beliefs that, in conjunction with the cultural empowerment of citizens and culinary projects in the public sector, can exponentially improve local gastronomic tourism.


 

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How to Cite
Villalva Guevara, M. R., & Inga Aguagallo, C. F. (2021). ANCESTRAL GASTRONOMIC KNOWLEDGE AND CULTURAL TOURISM OF THE CITY OF RIOBAMBA, PROVINCE OF CHIMBORAZO. CHAKIÑAN, Journal of Social Sciences and Humanities, 13, 129-142. https://doi.org/10.37135/chk.002.13.08
Section
REVIEW ARTICLES
Author Biographies

Michael Roberth Villalva Guevara, Universidad Nacional de Chimborazo, Riobamba, Ecuador

Departamento de Posgrado

Carlos Fernando Inga Aguagallo, Universidad Nacional de Chimborazo, Facultad de Ciencias Políticas y Administrativas, Riobamba, Ecuador

Realizó estudios superiores de pregrado en la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo (ESPOCH), obteniendo el título de Licenciado en Gestión Gastronómica y la condecoración al mérito académico por ser declarado Mejor Graduado. Obtuve la Certificación Internacional Kitchen Manager Professional del Foro Panamericano de Asociaciones Gastronómicas Profesionales y el de postgrado, Magíster en Procesamiento de Alimentos, en la Universidad Agraria del Ecuador. Chef Ejecutivo certificado por la Asociación de Chefs del Ecuador y la SETEC, con participación en múltiples eventos en calidad de asistente o ponente en relación directa con la Gastronomía, Hotelería, Turismo y Docencia. Experiencia profesional en instituciones tanto públicas como privadas en calidad de Chef Ejecutivo y de Partida, docente en las Universidades: UNACH, ESPOCH, UNIANDES,UTPL y en las Escuelas de Gastronomía: RIOGOURMET Y CANADIAN SCHOOL, con experiencia en proyectos de investigación en lo referente a Cocinas Ancestrales. En la actualidad Director del Centro de Investigación de Cocinas Patrimoniales del Ecuador y Coordinador General del OEC RIOGOURMET.

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Villalva Guevara, M. R., & Inga Aguagallo, C. F. (2021). ANCESTRAL GASTRONOMIC KNOWLEDGE AND CULTURAL TOURISM OF THE CITY OF RIOBAMBA, PROVINCE OF CHIMBORAZO. CHAKIÑAN, Journal of Social Sciences and Humanities, 13, 129-142. https://doi.org/10.37135/chk.002.13.08

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